Livslängd

Hur ofta ska man byta ridhjälm?

Hur ofta ska man byta ridhjälm för att vara säker på att den håller standard och skyddar?

En ridhjälms yttersta funktion är att skydda huvudet vid fallolyckor, men även ett svängande hästhuvud kan ge en ordentlig smäll. Eller ta bara de gånger man passerar under lågt hängande lövverk, grenar och porten in till ridhuset eller boxen. Vad du själv är med om och hur väl du tar hand om din ridhjälm avgör hur länge den håller. Sen händer det en hel del med utvecklingen av ridhjälmar, både till utseende och teknik.

Den allmänna rekommendationen är att en ridhjälm som används frekvent, sköts om och inte är med om några smällar eller andra missöden ska bytas ungefär vartannat till vart tredje år.

hur ofta ska man byta ridhjälm

Olika delar slits olika mycket och avgör därför hur ofta man ska byta ridhjälm. Vi går igenom de svagaste punkterna och vad du kan göra för att de ska hålla längre.

Ridhjälmens viktigaste funktioner

En ridhjälm ska skydda både vid hantering av hästar så väl som vid uppsittning. Risken för svängande hästhuvuden och sparkar är nämligen högre än att du trillar av hästryggen. En ridhjälm ska därför vara heltäckande och:

 • skydda bakhuvud, panna, hjässa och tinningar
 • vara hållbar och oöm
 • sitta bra för maximalt skydd

En ridhjälm faller under CE-märkningsmetoden och gäller i hela EU/EES. En ridhjälm måste därför vara CE-märkt för annars gäller exempelvis inte försäkringar och ditt ansvar för personligt skydd är heller inte uppfyllt.

Vad slits ut snabbast på en ridhjälm?

En ridhjälm är inte överdrivet komplex i sin uppbyggnad. Det är en vadderad insida med stötdämpande luftfickor eller kuddar och ibland ett nät. Självklart ska hjälmen vara heltäckande och det yttre lagret kan vara allt från plastkomposit till kolfiberförstärkta delar.

Själva hjälmen är ofta rejält byggt men det som slits ut fortast vid användning är hakbanden, knäppning, justering och remmar.

Att ha en ridhjälm som sitter är en av de viktigaste funktionerna för att den ska ge ett så bra skydd som möjligt. 

Andra delar som åldras och slits

Förutom det största slitaget på band, remmar och knäppning så åldras även de andra delarna på en ridhjälm. 

Plastkompositmaterial, stoppning och smådetaljer på en ridhjälm påverkas av sol, fukt, smuts och ålder. Dåtidens hjälmar som var av sämre material kunde dessutom bli spröda med tiden då plastens mjukmedel försvann och torkade ut.

Även insidan av hjälmens stoppning och tyger kan börja mögla vilket inte är särskilt mysigt.

Så länge en hjälm inte känns ofräsch i stoppning och har varit med om "slit och släng" där den har tappats ofta så kan plast och skydd hålla i 10 år eller mer.

Ibland ska det få plats mycket under hjälmen

Särskilt under vintern så svettas man mycket under hjälmen då det är enda stället där varm och fuktig luft tar vägen - förutsatt att man har varma och täta kläder på resten av kroppen. Mycket svett och fukt gör hjälmen ofräsch i förtid. Men med en rätt ventilerad nätmössa eller luva så slipper man mycket av svett som samlas i hjälmen. Plus att du håller värmen mycket bättre!

nätmössa för ridhjälm
luva för ridhjälm

Enkel skötsel av en ridhjälm

Förutom att hålla ridhjälmen ren så kan dessa skötselråd få den att hålla längre:

 • Häng inte en ridhjälm i hakbanden - det töjer och sliter i onödan
 • Ha inte hakbanden knäppta när du inte använder hjälmen
 • Blås eller ta bort smuts regelbundet i knäppning och justering så att inte plasten skadas när du knäpper på och av hjälmen
 • Packa inte en ridhjälm högst upp vid bilfärd - det är lätt hänt att de rullar ut och slår i backen när man sedan öppnar dörr eller baklucka!

Tänk på att vissa ridhjälmar har ett tyg eller inklädnad som kräver en viss skötsel eller impregnering. Det påverkar inte skyddet men du vill antagligen hålla ridhjälmen snygg under hela dess livslängd.

Då ska du byta ridhjälm

Även om man kan räkna med att en ridhjälm håller i åtminstone 2-3 år så finns det tillfällen du ska, eller bör, byta. Dessa är:

 • Om ridhjälmen varit inblandad i en olycka, spark eller fall
 • Om ridhjälmen fallit från hög höjd eller blivit påkörd (det händer)
 • Om knäppningen fram eller justeringen bak slutar fungera
 • Om hakband dras ut så att de inte går att justera eller blir slappa vid användning (du ska få in max. ett finger mellan bandet och undersidan av hakan)

Källor: Svenska Ridsportförbundet, Konsumentverket och 20 års erfarenhet av hästar och ridsport.

Vi skriver artiklar som handlar om hur länge saker och ting håller, och vad du kan göra för att få dessa att hålla längre. I den här artikeln har vi svarat på frågan - hur ofta ska man byta ridhjälm? - och kommer med tips på hur du tar hand om din ridhjälm.