Livslängd

Hur ofta kan man bleka tänderna?

Hur ofta kan man bleka tänderna och hur länge håller en tandblekning?

Det kan finnas tusen anledningar att man vill eller tycker sig behöva bleka tänderna. Det har på senare år även blivit enklare att bleka tänderna hemma istället som för tidigare hos tandhygienist, vilket gör att många fler provar på det. Men skiljer det sig något i hur ofta man kan bleka tänderna och i kvalitet mellan att göra det hemma, hos tandhygienist eller till och med mellan olika metoder?

hur ofta kan man bleka tänderna

HOS TANDHYGIENIST

En tandblekning hos en tandhygienist eller tandläkare föregås alltid av en undersökning. Detta då de använder frätande lösningar för att bleka tänderna. Det går även att läsa om dessa behandlingar på sjukvårdsupplysningens hemsida där de varnar för ilningar i tänderna vid behandling. En tandblekning utförd av tandhygienist är hållbar och det kan räcka om man gör den 1-2 gånger per år mellan behandlingarna. 

Räcker mellan 6-12 månader mot en kostnad om cirka 3 000 kronor per tillfälle (1-2 behandlingar per år).

TANDBORSTNING

Tandborstning med tandkräm innehållande blekmedel är skonsammare än en tandblekning hos tandhygienist eller salong men tar betydligt längre tid. Blekning av tänderna genom tandborstning är därför mer anpassat för underhåll av redan vita tänder eller som ett komplement till den dagliga rengöringen av munnen.

Tar lång tid för att få resultat och kräver veckor eller månader av borstning. Kräver löpande borstning för att hålla. Kostnad om cirka 30-50 kronor per månad.

TANDSKENA FÖR HEMMABRUK

Tandskena för hemmabruk är en enkel metod där man biter ihop en mjuk tandskena som är fylld med en gel. Gelen är inte frätande som hos tandhygienisten och ger därför inga ilningar. Tandskena med gel är inte lika effektiv men när man väl har fått resultat så räcker det med att använda skenan cirka 1-2 gånger per år för att hålla tänderna fortsatt vita.

En första behandling räcker och därefter så 1-2 gånger per år. Kostnad för startbehandling om cirka 500 kronor och påfyllning för cirka 300-400 kronor. 

AKTIVT KOL FÖR TANDBLEKNING

Aktivt kol binder orenheter och bakterier till sig och kan lösa upp mindre fläckar som inte sitter så djupt. Det är en skonsam men lite kladdig upplevelse då man blir svart i hela munnen och måste skölja mycket för att bli av med det. Aktivt kol är långt ifrån lika effektivt som en blekning med tandskena eller blekning hos en tandhygienist.

Kan ge synligt resultat första gångerna (efter 3-4 borstningar). Kräver löpande borstning för att hålla. Kostnad om cirka 45-70 kronor per månad.

Jämför pris på olika metoder för tandblekning

TANDHYGIENIST 6 - 12 månader från cirka 3 000 kronor Tandläkarmottagning
TANDBLEKNING, KIT FÖR HEMMABRUK 6-12 månader 495 kronor
TANDBLEKNING, KIT FÖR HEMMABRUK 6-12 månader 499 kronor
TANDKRÄM MED AKTIVT KOL Löpande användning krävs 45 kronor

Vi samlar de vanligaste frågorna om hur länge någonting håller och efter gedigen research ger dig svaren. Så slipper du själv leta! I den här artikeln svarar vi på frågan - hur länge räcker en tandblekning? - och berättar om de olika metoder som finns samt hur länge de håller.