Livslängd

Hur ofta ska man byta kattsand?

Hur ofta ska man byta kattsand och vad ska man använda?

Alla katter, oavsett om de är utekatt eller innekatt behöver tillgång till en kattlåda där det frekvent sker byte av kattsand. Det som avgör är hur ofta katten kissar i lådan - det är det som börjar lukta först och som sätter igång den klumpbildande effekten hos kattsanden. Och att plocka upp kattbajs är enkelt, de går ju att se. 

Sen är det ofta inte du själv som avgör, om katten av någon anledning kissar på andra ställen än i lådan så kan det vara något med kattlådan eller kattsanden. Vi går igenom när det är dags att byta kattsand och vad man bör tänka på vid val av kattsand.

hur ofta ska man byta sand i kattlådan

KATTEN SJÄLV AVGÖR

En katt kissar normalt mellan 2-3 gånger på ett dygn. Att helt byta kattsand bör man därför göra åtminstone var 4:e till var 5:e dag eftersom det annars kan hända att katten kissar någon annanstans. Det är i slutändan katten själv som är domare i hur väl dennes toalettrengöring sköts. 

Även vad för sand som används kan vara en anledning till missnöje och leda till att katten hellre kissar på andra ställen.

LUKTEN AVGÖR OCKSÅ

Vissa katter behöver inte göra sig missnöjda över att deras låda börjar bli full. Men där kommer nästa avgörande in - om det luktar starkt från lådan så är det nog dags för att byta.

Om du är extra känslig mot lukten från kattlådan så kan du antingen välja att rengöra den oftare eller köpa en kattsand som är milt parfymerad eller som är bättre på att dölja dofter. 

DAMMFRI KATTSAND

Viss kattsand kan damma både när man fyller på och när katten själv rafsar runt där vilket kan vara obehagligt. Dels för att dammet fastnar i kattens päls och tassar. Och dels för att små partiklar samlas och när de väl blöts ner i exempelvis ett badrum blir det till en sörja som sen klumpar sig fast i skrymslen och vrår.

PRENUMERERA ELLER KÖP ETT LAGER

Det är inte kul om man väl har hittat sin katts favorit inom kattsand och så tar den slut när man ska byta. Nu för tiden så går det att säkra upp genom att prenumerera på leverans av kattsand (eller enkelt hämta upp i butik). Tjänsten kostar inget extra och tillhandahålls av Arken Zoo - som har 60 butiker i hela landet. De skickar fraktfritt för order över 500 kronor så det går även att köpa på sig ett lager direkt.

Här behandlar vi frågan - hur ofta ska man byta kattsand? - och kommer med råd för vad man ska tänka på vid val av kattsand. En av många vanliga frågor som folk söker svar på kring hur ofta, hur länge och när ska man?