Livslängd

Hur ofta ska man byta täcke?

Hur ofta ska man byta täcke och hur får man ett täcke att hålla längre?

Ett täcke är något som du stiftar ganska nära bekantskap med och de flesta har en speciell relation till sitt alldeles speciella favorittäcke eller material. Sen finns det de tillfällen man bor på hotell och kryper ner under ett tjockt duntäcke och tänker att nu är det ändå dags att byta. Så när ska man byta täcke eller går det att hålla sin favorit fräsch under längre tid?

hur ofta ska man byta täcke

HÅLL TÄCKET FRÄSCHT

Du spenderar upp till 8 timmar om dagen med ett täcke vilket på ett år gör knappt 3 000 timmar med hudavlagringar, svett och allsköns kroppsvätskor. Så ett enkelt sätt att hålla ett täcke fräscht är att vädra och då och då tvätta det. Hur ofta man ska tvätta ett täcke beror helt enkelt på vad för slags täcke det handlar om.

  • Polyester, blandmaterial och bomull bör du tvätta 2-3 gånger per månad. Torka täcket utbrett (exempelvis mellan två stolar) så klumpar det inte ihop sig.
  • Duntäcken klarar sig betydligt längre mellan tvättarna, 1-3 gånger per år räcker(!) och det håller sig fräscht mellan tvättarna tack vare kvalitet och andning. Tänk bara på att vädra och skaka ur täcket en gång i veckan.

SÅ LÄNGE BORDE ETT TÄCKE HÅLLA

Med rätt underhåll och skötsel så klarar sig ett täcke mellan allt från 3 till 10 år. Helt beroende på vad för material det handlar om.

Blandmaterial och polyester kan tappa formen när trådar tråcklar ihop sig och i slutändan ligger största delen av stoppningen nere vid fötterna. De håller därför kortare tid, räkna med mellan 3-5 år vilket ändå motsvarar mellan 9 000 till 15 000 timmar.

Duntäcken håller formen bättre genom att ha mer luft i stoppningen och dessutom så går det att skaka runt stoppningen om den har rullat ihop sig. Ett duntäcke kan därför hålla mellan 5 till 10 år innan det är dags att byta. Ett duntäcke kan du mysa runt med betydligt längre innan du behöver byta, minst 15 000 ända upp till 30 000 timmar.

FÖRVARA TÄCKET RÄTT

De täcken som du för tillfället inte använder bör förvaras torrt och skyddat. Med vakuumpåsar så får du inte bara det utan även mer plats över.

vakuumpåse förvara dina täcken

En kombinerad vakuumpåse och en 5 cm hög förvaringslåda (31 x 55 cm) som passar de flesta garderober. Finns att köpa här (145 kronor på Åhléns).

SÅ VET DU OM DET ÄR DAGS ATT BYTA TÄCKE

Eftersom det kan dröja länge innan ett täckes livslängd normalt är över så finns det andra sätt att ta reda på om det är dags att byta täcke.

Det kan exempelvis vara om:

  • Täcket har kvar fettfläckar och börjar gulna i sömmar och ändar
  • Täcket trots torktumling och skakningar ändå är platt och formlöst
  • Du svettas mycket under nätterna
Tänk på...

Ett tjockt och fluffigt täcke betyder inte per automatik att det är varmare. Däremot ett täcke som klumpar ihop sig får på sikt en sämre förmåga att hålla värme och komfort!

ANNONS:

TVÄTTA TÄCKET RÄTT

Rätt temperatur är viktigt för att bli av med bakterier, så tvätta alla täcken på 60 grader (såvida inte tvättlappen säger annat). Tänk på att använda rätt tvättmedel för att ditt täcke ska hålla längre. Polyester och blandmaterial kan klara i stort sett vilket märke och sort av tvättmedel som helst. Duntäcken kräver dock att det är ett tvättmedel som är fritt från enzymer. Du riskerar annars att lösa upp det naturliga fett som isolerar och finns i dunet. 

När det är dags för torkning så är torktumlare alltid att föredra. Du får en snabbare torkning och det finns ingen fukt som stannar kvar och klumpar ihop stoppningen. 

Har du ingen torktumlare? Häng upp täcket så plant som möjligt och skaka ur täcket en gång i timmen för att fördela och torka ut stoppningen så jämnt som möjligt. Det hela kan dock förkorta livslängden på ett duntäcke så torktumlare är både snabbare och bättre.

På Livslängd.se publicerar vi texter och svar efter research. Vårt mål är att samla de vanligaste frågorna folk söker efter - och ge svaren. I den här artikeln svarar vi på frågan - hur ofta ska man byta täcke? - och går igenom tips och rekommendationer kring skötsel och tvätt av täcken.