Livslängd

Hur länge har man finnar (akne)?

Hur länge har man finnar och vid vilken ålder försvinner min akne?

Först och främst så är finnar eller akne en väldigt vanlig hudåkomma som någon gång drabbar de flesta i befolkningen.

Man kan även dras med så väl lindrig som svår akne. Förekomsten och hur stora problem man har styrs av bland annat hormoner, genetiska anlag och en hudbakterie som producerar fettsyror!

Många blir helt av med sina finnar efter tonåren. För andra så håller det i sig högre upp i 20-årsåldern. Och för en del så kan det dröja tills man är runt 50 innan den sista finnen försvinner.

hur länge har man finnar

FINNAR I TONÅREN

Finnar är vanligast att man får under tonåren. Det beror på en kombination av talgkörtlarnas känslighet mot könshormoner och en bakterie i huden. Bakterien bildar fettsyror som irriterar en talgkörtel och det resulterar i att en liten irritation ofta blommar ut och utvecklas till en finne. 

Man räknar med att mellan 30-35 procent av alla tonåringar behöver rengörande preparat eller behandling för finnar.

Så många som 10-15 procent lider under tonåren av svår akne där läkemedel eller ordinerad behandling föreskrivs av en läkare eller dermatolog (hudläkare). 

FINNAR I 20-25 ÅRSÅLDERN

Hos en del lever tonårshuden kvar även upp i 20 till 25-årsåldern. Men främst hos kvinnor. Män som tidigare har haft finnar länge under tonåren kan i stort sett helt sluta få de. 

De utlösande faktorerna i den här åldern är fortfarande hormoner och genetiska anlag men även hudvårdsprodukter och smink som innehåller fett och oljor kan göra problemen värre. Vilket även kan vara del av förklaringen till att kvinnor som generellt använder dessa produkter upplever mer problem med finnar.

Även menstruation kan påverka utbrott av finnar hos kvinnor, då det åter igen handlar om hormonbalans i kroppen.

FINNAR HOS VUXNA (VUXENAKNE)

Som vuxen så har de flesta blivit av med de finnar som åtminstone störs av hormonkaoset man hade som yngre. Dock finns det tillfällen när man märker att man får utbrott av finnar som en tonåring.

Vuxenakne kan skilja sig i hur finnarna ser ut, storlek och mängd från när man var yngre. Det är inte ovanligt att man får finnar på i stort sett samma ställe, istället för mer utspritt. 

Många vuxna som har finnar längre upp i åldern upplever att utlösande faktorer är stress, dåliga kostvanor, lite sömn och reaktion mot olika hudvårdsprodukter och även solkrämer.

För kvinnor i vuxen ålder så framträder finnar oftare i ansiktet och på ytor som man tar mycket på (smink, mobiltelefonen, tinningen) men även i T-zonen (partiet av fetare hy som går över pannan, ner över näsan och vidare ut mot hakspetsen).

För vuxna män så kan det istället framträda eller fortsätta växa finnar på ryggen och i hårfästet bak i nacken. Ryggen och nacken hos män har ofta stora porer som täpps igen lättare när man svettas. 

AKNEBOVEN: EN BAKTERIE

aknebakterien finns kvar så länge du inte rengör

Förutom hormoner, genetiska anlag och stress så utlöses främst inflammationen i finnar av en bakterie som äter smuts och fett från din hud och lämnar kvar fettsyror. För bara ett tiotal år sedan så visste man inte om att bakterien ens fanns.

Med rengörande behandling så kan man kraftigt begränsa bakteriens framfart och därmed lindra problem med finnar! 

AKNE AV MAT?

En del påstår att mat eller kost gör skillnad om man drabbas av ett utbrott av finnar eller inte. Ost och choklad brukar vara populärt att nämna som saker att undvika om man vill slippa finnar.

Det finns dock ingen forskning som stödjer det påståendet (och det har forskats rätt mycket på just finnar).

Om du ändå tycker att det hjälper att äta viss kost eller att du struntar i att äta en viss sorts mat eller råvara i en maträtt så fortsätt med det. Alla omständigheter som fungerar för dig och för att du ska få slippa finnar är positivt.

BEHANDLING AV FINNAR

All behandling av finnar har sin start i egenvård. Du bör åtminstone prova en rengörande och skyddande metod under 2-3 månader för att försöka bli av eller lindra aknen innan du tar kontakt med läkare. 

Om man i nästa steg kontaktar läkare så görs en utredning kring ens akneproblem, där hudläkare kan bli inblandad. Det finns olika metoder för aknebehandling som då tas vid. Gemensamt för nästan alla (förutom antibiotika - vilket sällan föreskrivs) är att de utgår från en A-vitaminbehandling, antingen i tablettform eller som kräm för yttre applicering.

STEG FÖR STEG VID EGEN BEHANDLING AV AKNE

1. Låt bli att klämma finnarna. Det irriterar och dessutom så kan fett och smuts från dina fingrar och under naglarna bli till ny föda för aknebakterien (propionebakterium acnes).

2. Tvätta händerna oftare och håll även saker som du har nära ansiktet rena, som exempelvis mobiltelefonen, glasögonskalmar och smycken.

3. Undvik hudvårdsprodukter och/eller smink som innehåller fett och oljor

4. Torka inte ut huden, som exempelvis vid behandling med salicylsyra. Du stressar huden till att producera ett överskott av fett som drar till sig smuts och åter igen så riskerar du få problem med bakterier.

5. Använd produkter med råmjölksyra (lactoperoxider) som hjälper till att behandla och håller aknebakterierna borta.

6. Efterbehandla med A-vitaminberikade krämer. A-vitamin används bland annat som behandling vid svår akne och har bevisad effekt mot att försvåra för nya finnar att slå rot.

TVÅ I ETT MOT FINNAR

hur länge har man finnar

Väldigt få produkter kombinerar en rengörande och långvarig skyddande effekt mot bakterieuppkomsten i huden (orsakat av propionebakterium acnes). Ofta fokuserar produkter mot finnar på rengöringen och inte så mycket på efterbehandlingen.

Beconfident har efter 20 års forskning (på Lunds universitet) däremot tagit fram ett paket som gör just detta. Med råmjölksyra så tar den död på bakterierna och med A-vitaminkrämen så skyddar den och förhindrar nya finnar att blossa upp direkt efter avslutad behandling. En mer komplett rengörande egenvård för finnar går därför inte att hitta.

Du hittar rengöringspaketet från Beconfident här

BEHANDLING VID SVÅR AKNE

Svår akne är då det inte längre handlar om ytliga röda knutor utan mer djupliggande finnar som ofta inflammerar ett större område. Svår akne kan också vara om finnarna är utspridda över ett större område eller håller sig kvar länge i huden innan de läker.

Vid ihållande eller svår akne så bör man alltid konsultera läkare för rätt hjälp. Olika behandlingar fungerar olika bra beroende på dina förutsättningar men hjälp finns alltid att få

Egenvård genom rengöring är det första steget som du kan ta själv.  Det hjälper åtminstone till att lindra och gör så att finnarna inte sitter kvar och inflammerar allt för länge.

TEA TREE OIL MOT FINNAR

tea tree oil mot finnar

Likt rengöringen med råmjölksyra och som rengörande behandling så fungerar även tea tree oil mot finnar. Oljan är bakteriedödande och antiseptisk (uttorkande) men inte lika mycket som salicylsyra.

Tea tree oil har funnits ganska länge nu och rekommenderas mot finnar av många som har provat den. Tea tree oil räknas som en eterisk olja och i motsats till andra oljor och fetter i hudvårdsprodukter så verkar den mot finnarnas uppkomst. Den enda nackdelen som folk kan reagera på är den starka lukten - tea tree oil ska därför spädas ut. Vilket i och för sig gör att den räcker länge!

Du hittar tea tree oil mot finnar här

Vi svarar på frågor som har att göra med hur länge eller hur ofta någonting håller. Eller som i det här fallet där vi tar upp svaret på - hur länge har man finnar? - och berättar om i vilken ålder finnar drabbar en och vad man kan göra för att lindra besvären.

Lämna en kommentar