Livslängd

Hur ofta ska man byta olja?

Hur ofta ska man byta olja i bilen och varför behövs det?

Att byta olja är en viktigt åtgärd när det gäller att förlänga en bils livslängd. De flesta tillverkare och bilverkstäder är överens om att ungefär var 1200:e mil så ska man byta oljan på en bensindriven bil och var 500-600:e mil om man har en dieselmotor.

Nedan berättar vi mer om varför det är viktigt att byta olja och dess funktion.

hur ofta ska man byta olja

OLJANS UPPGIFT ÄR ATT SMÖRJA

Motoroljan i en bil har till främsta uppgift att smörja alla rörliga delar i en motor. I motorn finns metalldelar som rör sig bredvid varandra, ibland en knapp millimeter ifrån. Minsta smuts eller gruskorn kan därför leda till friktion mellan dessa delar och på sikt sliter ut motorn inifrån. 

Genom att hela tiden hålla motoroljan fräsch så förhindrar man det slitaget. En motorolja blir nämligen utspädd och vattnig med tiden på grund av föroreningar och inblandning av bränsle (bensin eller diesel). Då avstannar smörjfunktionen, varför det är så viktigt att hela tiden underhålla och byta mot ny olja.

KOLLA OLJENIVÅN

Att läsa av oljestickan är inte svårt att lära sig. Hur man gör det finns med i varje instruktionsbok. Några saker du bör tänka på är att:

  • all olja i en motor är eller blir ganska omgående svart - så det är ingen indikation på att något är fel
  • om du nyss har startat bilen så kan oljan visa på för låg nivå, kör en stund och mät igen för ett bättre resultat
  • brun gegga under oljelocket indikerar vatten vilket borgar för att du ska byta olja ganska omgående

OLJEFÖRBRUKNINGENS PÅVERKAN

Motoroljan påverkas inte bara av smuts och bränsleinblandning utan är även beroende på hur stor motor du har, hur mycket olja som blandas och i slutändan av hur du själv kör.

Ett aggressivt körsätt med höga hastigheter och kraftiga accelerationer sliter inte bara däck och leder till högre bränsleförbrukning - oljan följer också med. Hur långt du kör påverkar också, om motorn aldrig blir riktigt varm för att du kör för korta sträckor så gör inte oljan sitt jobb till 100%. Risken finns att det samlas vatten i oljan som då och då behöver brännas bort med en något längre körning.

BYTE AV OLJA UNDER OCH MELLAN SERVICE

De flesta bilmodeller kräver service åtminstone var 2500:e eller 3000:e mil eller en gång per år. Vid en sådan service så ska alltid oljan bytas, om din verkstad inte gör det så är det någonting som inte är rätt.

Du behöver därför se till att det görs extra oljebyten under tiden mellan en service. Ett bra tillfälle är att avsätta tid, antingen för dig själv eller boka tid på verkstad för ett oljebyte cirka 6 månader efter en service. Det är en bra kom-ihåg-regel och måttstock.

GÖR OLJEBYTET SMIDIGT

Tiden för ett oljebyte kan göras smidigt och kostnaden kan hållas nere med bokning på verkstad. Mekonomen har ett av Sveriges största nätverk av bilverkstäder i sin organisation och därför ökar du chanserna till att få det just så smidigt som du behöver. Och genom att ha ett av de största reservdelslagren med mängder av produkter för underhåll av bilar så pressar de priserna. Det gäller även på motorolja, som du kan köpa om du tänkte byta oljan själv.

Med Mekonomens service får du en tid för bokning och priset, direkt i webläsaren eller telefonen. Du behöver självklart inte fullfölja din bokning om du bara vill ha reda på priset. Du slipper åtminstone ringa runt till en massa verkstäder för att kolla priser.

ANNONS:

Vi är en konsumentsida som strävar efter att skriva om de frågor som folk vanligtvis söker svar på och som är kopplade till hållbarhet och livslängd. Här svarar vi på frågan - hur ofta ska man byta olja? - samt berättar om motoroljans betydelse för livslängden hos en bil.