Livslängd

Hur ofta ska man byta kamrem?

Hur ofta ska man byta kamrem och finns det något sätt att veta när det ska göras?

Det går tyvärr inte på något enkelt sätt att kontrollera om man behöver byta kamrem, åtminstone inte för en lekman. Kamremmen tillhör därför en egen insats under serviceintervaller. Kamremmen kan nämligen slitas och bli dålig av både hög ålder såväl som antal körda mil.

Normalt brukar man säga att man ska byta kamrem efter varje 12 000 mil som en motor har gått.

hur oftq byta kamrem

OLIKA BILMODELLER - OLIKA INTERVALL

Hur ofta man ska byta kamrem kan skilja sig från en bilmodell till en annan. Det finns bilar som har intervall som är varje 9 000 mil och det finns de som har byte först efter 18 000 mil. Det enklaste att ta reda på det är att kolla i instruktionsboken över bilen under "serviceintervall" eller liknande rubrik. 

Genomsnittet är fortfarande runt 12 000 mil men om det finns en anledning att biltillverkaren har satt ner den så gör man bäst i att respektera den, för bilens välmående och för att du ska slippa stå där med en bil som vägrar starta (eller en trasig motor).

EN DEL CHANSAR

Har man köpt en begagnad bil eller har en bil som man tänker köra tills den hamnar på skroten så kanske inte ett plötsligt stopp på grund av att kamremmen går av spelar någon större roll. Så en del chansar och det finns därför exemplar av kamremmar som har hållit upp till 30 000 mil. 

Har du däremot inte tänkt att köra tills bilen säckar ihop så gör du bäst i att kolla upp när det behöver bytas.

ÅLDERN SPELAR OCKSÅ ROLL

Byte av kamrem sker ofta som en del av service (4:e eller 5:e servicen) just för att den service som man gör på en bil inte bara är kopplad till hur långt bilen har gått utan även hur gammal den är. 

En kamrem kan med tiden bli spröd och torr och börja spricka. Smuts, bränsle, värme och olja tär hårt på plasten som kamremmen ofta är gjord av.

En bra måttstock vad gäller ålder på en kamrem är att man bör byta den åtminstone var 6:e till 8:e år, oavsett hur långt bilen har gått.

OM DU INTE BYTER KAMREM I TID - I VÄRSTA FALL

I de flesta fall när en kamrem går av så sker det direkt vid start när motorn drar igång. Eftersom ventilerna till motorn inte drivs så fungerar heller inte kolvar eller motor och bilen startar därför inte.

Händer det däremot under tiden du kör med bilen så är kolvarna i rörelse och de kan slå sönder ventilerna och i än värre fall så kan också kolvarna bli krokiga. 

VAD KOSTAR DET ATT BYTA KAMREM?

Kostnaden för ett kamremsbyte är ofta kopplat till konstruktionen på en bil och hur lång tid det tar att koppla loss den gamla och spänna på en ny. Själva materialkostnaden för remmen beror också på hur lätt det är att få tag på reservdelar. Priset varierar därför väldeliga.

En rekommendation är att besöka Mekonomen som samlar många bilverkstäder under sitt paraply och finns därför över hela Sverige. De har genom sitt egna lager av reservdelar både möjlighet att pressa priserna och få ett kamremsbyte snabbt utfört. Du kan se priset direkt, innan du bokar tid, genom deras tjänst - något som annars kan vara ett digert jobb att leta reda på.

På www.livslangd.se så svarar vi på de vanligaste frågorna som folk söker efter, allt från bilar till barn, när det gäller hur länge någonting håller eller behöver göras. I den här artikeln har vi svarar på frågan - hur ofta byta kamrem? - ett resultat från gedigen research för dig att åtnjuta.