Livslängd

Hur länge håller vinterdäck?

Hur länge håller vinterdäck och vad ska man tänka på för att inte slita extra på de?

Vinterdäck tappar med tiden flexibilitet i sin uppbyggnad genom att torka ut och kan därför spricka. Det sker genom kemiska processer som dessutom skyndas på av solstrålning, smuts, fett och oljor.  Dubbade vinterdäck är även något mer utsatta då de kan spricka runt dubbarna. 

Hållbarheten beror även på hur och när du kör med ett vinterdäck.

I slutändan så kan ett vinterdäck hålla i cirka 10 år om det bara ligger förvarat. Kör du med det så varierar det hur länge vinterdäcken håller, allt från 4-8 år.

Sen finns det alltid orsaker till ett mer onormalt slitage som får ett vinterdäck att hålla kortare än beräknat. Nedan tar vi upp flera orsaker och lösningar till livslängden på ett vinterdäck.

hur länge håller vinterdäck

RÄTT SÄSONG

Ett vinterdäck håller längre om det körs under rätt säsong. Att tuffa på med ett dubbat vinterdäck på barmark sliter onödigt på dubbarna helt enkelt. Det är en konst att vara ute i rätt tid med tanke på hur omväxlande vädret kan vara vilket gör det svårt att styra över. 

FEL LUFTTRYCK

Fel lufttryck i vinterdäck är en av de vanligare orsakerna till slitage. Kontrollera därför dina vinterdäck när du byter och en bit in i säsongen, ta för vana att vid varannan tankning kontrollera lufttryck och om nödvändigt fylla på.

AGGRESSIV KÖRSTIL OCH HÖGA HASTIGHETER

Att sladda omkring på ett par vinterdäck är något som de flesta vill undvika. Men en mer aggressiv körstil och höga hastigheter sliter massor på ett par vinterdäck och ökar dessutom chanserna för avåkning, särskilt under is- och snöförhållanden.

FEL BALANS I DÄCKEN

Precis som för vilka däck som helst så kan fel balans på dina vinterdäck leda till snedslitage och dessutom kapa av dubbar som minskar både grepp och däckets livslängd. 

TVÄTT OCH FÖRVARING

Smuts, bensin, asfaltrester och inte minst vägsalter kan påverka inte bara gummit på ett däck utan även tära på fälgar och i vinterdäckets fall - dubbarna. Se därför till att rengör och tvätta av dina vinterdäck innan du förvarar dem inför nästa säsong.

Vid förvaring gäller att däck som inte sitter på fälg ska förvaras stående och de på fälg kan du antingen lägga ner, ställa eller hänga upp. Platsen som du förvarar dina vinterdäck på bör vara sval, torr och mörk - och fri från smuts och kemikalier.

Hur många mil kan man köra på vinterdäck?

Såvida du inte kör som en biltjuv året runt och kontrollerar lufttrycket mellan byten så kan man generellt färdas cirka 2 500 mil på ett par vinterdäck. Tar du däremot hand om de extra och följer ovanstående råd så finns det inget som hindrar att de kan hålla att köras runt 4 000 mil. Vi kör i Sverige cirka 1200 mil per år, varav då ungefär 500 mil per vinter. Så en beräknad livslängd för ett par vinterdäck ligger i slutändan på allt mellan 4-8 år.

Vi svarar i den här artikeln på - hur länge håller vinterdäck? - och ger tips och råd på hur du får dina vinterdäck att hålla längre.