Livslängd

Hur länge håller sommardäck?

Hur länge håller sommardäck och vad kan man göra för att öka på dess livslängd?

Sommardäck åldras precis som vinterdäck av sig själva på grund av kemiska processer så som UV-strålning, fuktighet och kontakt med oljor och smuts. På så sätt håller ett däck i cirka 10 år. Däck som är helt oanvända och lagrats på rätt sätt (förslutna och skyddade från sol och smuts) under fem års tid är att anse som helt nya. 

Hur länge ett sommardäck däremot håller när du kör med det beror på en rad faktorer. Vi listar de vanligaste felen som sliter på ett sommardäcks livslängd och som du alltså bör undvika.

hur länge håller sommardäck

FEL LUFTTRYCK

Att ha fel lufttryck i sina däck är en av de vanligaste orsaken till onödigt slitage. Om du istället kontrollerar lufttrycket och håller däcken i rätt balans så kommer du säkerligen att öka på livslängden.

FELBALANSERADE DÄCK

Har du fel balans i däcken så tär det på både däck och bromsar. Snedbelastade däck kan slitas nästan dubbelt så fort om balansen är felaktig.

AGGRESSIV KÖRSTIL

Om slirande Hollywood-däck och skarpa kurvtagningar är din stil så kan du vara beredd på att punga ut ofta för nya däck. Ett lugnare körsätt minskar slitage på både däcken och bilens övriga viktiga funktioner.

HÖGA HASTIGHETER

Även om det känns som om man flyger fram så sliter högre hastigheter ännu mer på däcken än vid lägre. Ju högre hastigheter du normalt kör i, exempelvis att du ofta kör motorväg till och från jobbet, ju oftare bör du kolla mönsterdjupet på dina däck.

Hur många mil kan man köra på sommardäck?

Generellt så säger man mellan 3 500 till 5 000 mil är normalt för ett sommardäck. Det finns så klart de som platsar för alla faktorer som sliter mer på ett däck och därmed får byta ännu tidigare. Den genomsnittliga körsträckan per år i Sverige ligger på cirka 1 200 mil. Vilket betyder att man kan räkna med att byta däck ungefär vart 3:e till vart 5:e år.

I den här artikeln svarar vi på frågan - hur länge håller sommardäck? - och ger tips på vad du bör undvika för att få dina sommardäck att hålla längre.