Livslängd

Hur länge håller ett bilbatteri?

Hur länge håller ett bilbatteri och går det att förlänga livstiden?

Ett bilbatteri är själva förutsättningen för att ens kunna starta bilen. I en del moderna bilar så finns det möjlighet att övervaka ström och spänning i ett batteri genom bilens mikroprocessorer och därmed få reda på om batteriet behöver laddas eller börjar bli dåligt. Har du ingen sådan övervakning så kan man gå efter den genomsnittliga livslängden för ett bilbatteri vilken säger att:

Ett bilbatteri håller mellan 5-7 år.

Men så finns det sätt att hålla ordning på ett batteri och inte minst ladda det då och då, särskilt inför vintern. Nedan går vi igenom hur och när du bör kontrollera och sköta om ett bilbatteri, för en längre livslängd.

Den här artikeln innehåller annonser och länkar till Mekonomen vars affärsidé är att göra billivet enklare - för alla.

hur länge håller ett bilbatteri

EXTRA KOLL INFÖR VINTERN

Vid minusgrader så levererar varken startmotor, oljor eller batteriet på topp. En kallstart suger ur cirka 4 gånger så mycket kräm ur ditt bilbatteri på vintern i minusgrader än vad den gör under plusgrader. Och det krävs att du åker en längre sträcka, mellan 10-15 minuter, innan batteriet är tillbaka på samma laddning som det var när du startade det.

Genom att underhållsladda ditt batteri åtminstone en gång inför vintern så har du minskat riskerna för att en morgon bli stående med ett dött batteri innan du ska iväg till jobbet.

HUR OFTA KÖRS BILEN?

Ett annat tillfälle då det kan vara värt att hålla koll på batteriet är om bilen står längre perioder mellan körningar. Det är ganska vanligt att elsystemet kontinuerligt tjuvnyper ström och en bil som inte körs riskerar bli stående. 

Om bil och batteri står orörda så räcker det ofta med att underhållsladda och även kontrollera och rengöra polerna från eventuella beläggningar.

batteriindikator så länge håller ditt batteri

HÅLL KOLL PÅ BATTERIET INIFRÅN BILEN

Har du ingen indikator som anger ampere i batteriet? Ingen fara. Med den här batteriindikatorn så kan du enkelt övervaka batteriet inifrån bilen genom att koppla den till cigarettuttaget. Lampan anger om batteriet behöver laddas eller inte. Finns från 145 kronor på Mekonomen och kan köpas här.

hur länge håller ett bilbatteri, batteriladdare

En batteriladdare kan både rädda vintern och förlänga batteriets livslängd. Här en av de smidigare laddarna - en CTEK MXS 5.0 (kan beställas här för 905 kronor på Mekonomen) - som även klarar djupurladdade batterier.

ÄR BATTERIET HELT TOMT?

Genom att underhållsladda ett bilbatteri så ser man åtminstone till att det håller sig under start och körning. Passa även på att rengöra polerna när du kopplat ur batterierna, en stålborste gör susen.

Sen finns det tillfällen då det är helt kört. Det är tillfället när startmotorn slår runt en sista gång och tändningen ger ifrån sig ett sista ettrigt klickande. Då har batteriet blivit djupurladdat. Med dagens teknik i batteriladdarna så går även ett batteri vid sådana tillfällen att få tillbaka på rätt strömstyrka. Det tar bara lite längre tid och händer det upprepade gånger, ja då är det nog dags att byta batteriet helt.

NÄR ÄR DET DAGS ATT BYTA BILBATTERI?

Förutom att byta batteri när den genomsnittliga livslängden om 5-7 år börjar närma sig så går det att avgöra om det är dags att byta bilbatteri om:

  1. Batteriet gång på gång laddas ur, trots rengjorda poler*
  2. Batteriet trots underhållsladdning ändå visar på en ampere-styrka under 14 ampere

Tänk på att ett batteri som gång på gång laddas ur även kan vara elfel som tjuvnyper ström. Är du osäker så kan du alltid boka tid för felsökning på Mekonomen här.

VAD KOSTAR ETT NYTT BILBATTERI?

Vad kostnaden blir för ett nytt batteri beror helt på vad du har för vilket bilmärke, modell och från vilket år din bil är. Genomsnittskostnad för ett bilbatteri (som duger) ligger någonstans runt 1 200 kronor.

Genom att ange ditt registreringsnummer i rutan nedan så får du dock fram vilka typer av batterier som passar din bil (plus alla möjliga reservdelar du kan tänkas behöva).

UNDERHÅLL OCH KONTROLL AV ETT BILBATTERI

I artikeln har vi gått igenom en del saker man kan behöva för att underhålla ett batteri, dels för att det ska hålla längre och dels hålla koll på det på enklast möjliga sättet. Nedan presenterar vi hela listan över dessa:

batteriindikator som håller koll på hur länge ditt bilbatteri håller
  1. Håll koll - Batteriindikator för cigarettuttaget (145 kronor, finns att köpa här)
hur länge håller ett bilbatteri

2. Underhåll - Batteriladdare för djupurladdning (se flera laddare här)

stålborste för underhåll av bilbatteri

3. Rengör - Stålborste för att rengöra batteripolerna (27 kronor, finns att köpa här)

På www.livslangd.se så svarar vi på frågor som folk vanligen ställer kring hur länge någonting håller (dess livslängd). I den här artikeln har vi svarat på frågan - hur länge håller ett bilbatteri? - med svaret att normalt så håller det 5-7 år. Vi har även tipsat om hur man får ett batteri att göra sitt jobb på bästa sätt och hur man enklast underhåller det.