Livslängd

När ska barn sluta med napp?

När ska barn sluta med napp och hur får man sitt barn att sluta med napp?

En napp är mer än ett sätt att få tyst på en baby mellan amningar så att föräldrarna ska få en lugn stund. Att använda napp och amma har också visat sig minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Napp ska man dock inte börja med förrän amningen fungerar helt. 

Men så kommer dagen då babyn har blivit barn och man börjar undrar om det inte är dags att sluta med napp. Den allmänna rekommendationen, som har att göra med tändernas utveckling är då att:

Vid cirka 2-2,5 års ålder bör ett barn ha slutat med napp så att tänder och bett kan utvecklas på rätt sätt.

när ska barn sluta med napp

EN NAPP KAN SKAPA OJÄMNT BETT

Alla barn använder inte napp och de flesta barn använder inte nappen jämnt. Men ofta så är det en del av barnets vardag när det ska somna eller söker tröst. Så det blir ändå ganska många timmar med nappen i munnen.

När barnets tänder utvecklas och kommer fram så kommer ett fortsatt användande av napp sakteliga påverka bettet och främst framtänderna. Barn som använder napp längre upp i åldrarna får ofta problem med att bita ihop utan att det blir en rejäl glipa mellan framtänderna. Det kan ge effekt även efter att mjölktänderna har trillat ur och i framtiden behöva korrigeras med exempelvis tandställning.

när ska barn sluta med napp på grund av bett och tänder

Vid vilken ålder ett barn ska sluta med napp bör följa tändernas utveckling och särskilt de främre tänderna som får störst påfrestning. Det är helt okej om nappen används några månader efter att de flesta tänderna har kommit fram (cirka 2-2,5 år).

NAPPEN KAN STÖRA SÖMNEN

Ett barn som sover med napp i munnen sover ganska lätt. Vilket kan vara en av förutsättningarna för minskad risk för plötslig spädbarnsdöd då det vaknar om den tappar nappen. Så i tidig ålder så är det en bra störning.

Men när barnet blir äldre och större så förvandlas det till att barnet vaknar (och väcker andra) för att nappen är borta. En del ser då ofta till att ha flera nappar i sängen och även om det kan vara en tillfällig lösning så ger man barnet en ännu starkare anknytning till nappen - som kan leda till oro när det är dags att sluta.

vid vilken ålder ska man sluta med napp

Nappen kan vara tryggt vid sömn för små barn - men ett störande problem när de blir äldre och ska sluta.

SLUTA MED NAPP?

Att få ens barn att frivilligt ge upp och sluta med napp kan vara en pärs. Flera faktorer kan spela in för att på ett enkelt och smidigt sätt få ditt barn att sluta med napp. Saker som kan underlätta är:

  • Om ditt barn kan kommunicera och göra sig förstådd och förstå innebörden av att sluta med napp (även om de oftast inte vill det)
  • Om ditt barn sover i stort sett hela nätter eftersom de annars riskerar att inte somna om utan napp (vissa barn sover till slut bättre utan napp)

Ett sätt är att planera för sig själv att nappen ska väck. För det är minst lika viktigt att du som förälder är förberedd.

SLUTA MED NAPP - LÄNGRE FÖRBEREDELSER

Att sluta med napp är inte gjort i en handvändning. Ett smart sätt kan vara att förbereda och presentera det hela under en längre tid så att ens barn hinner vänja sig vid att "någon gång så ska jag sluta med napp".

  1. Planera för dig själv ett datum eller en månad när du tänker att ditt barn ska sluta med napp, gärna 3 månader fram i tiden.
  2. Börja med att uppmuntra barnet att inte ha napp annat än när det ska sova
  3. Dra ner på antalet nappar ni har med er eller som är runt barnet. Kommer en napp bort så leder det i slutändan till acceptans från barnet, med eller utan skrik och gråt
  4. Prata med ditt barn om andra barn (eller syskon) som redan har slutat med napp
  5. Läs böcker som handlar om att sluta med napp

Hejdå nappen är en bok med inslag av hur Lukas syskon redan har slutat med napp och alla hjälps åt. Boken avslutas med att nappen ska hängas upp i "nappträdet". Passar utmärkt som förberedelse om ni tänkt skänka eller lämna bort nappen själva. Boken kan köpas här (89 kronor hos Bokus).

Alla tre slutar med napp - är en bok som utgår från förskolevärlden vilket kan vara bra för igenkänning och lätt att relatera till hos ditt barn.  Boken passar bra att diskutera om andra barn som har slutat med napp. Boken kan köpas här (69 kronor hos Bokus).

Sluta med napp - passar för yngre barn (1,5 år) och är en bok där man kan dra i flikar för att se vad olika djur gör för att sluta med napp (när de sover). Du hittar boken här (79 kronor hos Bokus).

SLUTA MED NAPP - DEN SISTA DAGEN

När dagen som ditt barn ska sluta med napp väl är kommen så finns det olika metoder att ta till. Ingen är mer rätt eller fel utan det bästa är att diskutera fram vad ditt barn vill göra! Några förslag är:

  • Ge bort nappen till något djur eller på olika ställen i landet (Leo's lekland, Kolmården, Skansen är några förslag)
  • Köp något för nappen - Personal i barnbutiker är vana vid att det då och då kommer in barn som ska betala en leksak med sina nappar (du får då betala lite diskret efter bytet av napp mot leksak)
  • Skicka nappen till någon, exempelvis Nappfén eller Napptomten

Ett konsekvent beslut underlättar tiden efteråt. Om ens barn tar upp att den vill ha nappen så är det enklare att påminna om vart nappen nu är någonstans.

hur ofta ska man byta napp

Nappträdet, Kolmården, en ny leksak eller skicka iväg den är alla sätt som kan användas när ens barn ska sluta med napp. Ett bra sätt att påminna om vart nappen är om barnet skulle fråga efter det. 

Källor: Folktandvården, Sahlgrenska Sjukhuset, Libero och fyra egna barn som alla har slutat med napp.

Vi samlar de vanligaste frågorna om när saker ska göras eller hur länge någonting håller och så vidare. I den här artikeln svarar vi på frågan - när ska ett barn sluta med napp? - och berättar om varför och hur det kan gå till.