Livslängd

Hur ofta ska man byta napp?

Hur ofta ska man byta napp och vad är det som påverkar livslängden hos en napp?

Det är klart man börjar undra om det inte är läge att byta napp när ens barn för femtielfte gången har slängt ut den i gruset på promenad i barnvagnen. Eller sopat in den under soffan där allsköns damm och skräp samlas.

Den generella rekommendationen är att byta gumminapp efter cirka 1,5 månad medan silikonnappar håller längre.

Att sterilisera genom att koka är något av en myt, eftersom vi här i Sverige har så rent vatten så funkar diskmaskinen eller handdisk med noggrann sköljning utmärkt. Det finns dock tillfällen när en napp blir utsatt för det där lilla extra som inte kan kategoriseras som "lite skit rensar magen". Här listar vi tips och svarar på frågor om nappars hållbarhet.

hur ofta ska man byta napp

KOLLA NAPPEN

Att kolla nappen innan du ger den till ditt barn är en bra försäkran om att den inte är smutsig eller börjar gå sönder. Dra, hårt, i mjukdelen och kolla efter sprickbildning. Det gäller främst gumminappar som kan torka och spricka. Silikon spricker inte och är därför betydligt hållbarare. Däremot så kan även silikonnappar bli skadade, särskilt när ens barn börjar få tänder.

NAPPAR OCH HUSDJUR

Har du husdjur så kan det vara läge att lägga undan napparna där inte de kan komma åt de. En katt som puffar runt en napp med samma tassar den just varit i kattlådan med eller en hund som har en napp som tuggleksak är inte särskilt hälsosamt för ditt barn. Även hår från djur kan lätt fastna i nappar, så kontroll och rengöring är a och o.

NÄR SKA MAN KOKA EN NAPP?

Du bestämmer själv vilken nivå på rengöring du vill ha. Det skadar inte att koka en napp, även om det inte alltid är nödvändigt.  Egentligen så räcker det med att skölja och noga tvätta rent en napp. Att sterilisera genom kokning är något överdrivet och kommer från länder där vattnet inte alls har samma kvalitet som i Sverige. Däremot så bör man hålla koll på så att inte nappen börjar gå sönder eller att det finns håligheter där smuts gömmer sig som man inte kommer åt att rengöra. Då kan det vara ett bra komplement att koka en napp.

NAPPEN LÄCKER IN VATTEN VID KOKNING

Om du kokar nappar för att sterilisera så märker du kanske att vissa typer av nappar (nästan alla) samlar på sig vatten. Det är helt normalt att det blir så eftersom värmen, luftbubblor och ånga letar sig in i nappen. Själva vattnet brukar sen barnet glatt smacka och suga i sig. Om du väl börjat koka en napp så ska du dock inte sluta. Vattnet som är kvar tillsammans med vad ditt barn nu bidrar med i form av bakterier och smuts försvinner bara vid en ny kokning.

ALTERNATIV TILL ATT KOKA NAPP

Ett enklare och snabbare alternativ till att koka nappar för sterilisering och rengöring är genom att använda mikrovågsugn och så kallad mikrosterilisator. Genom att fylla på en liten mängd vatten i behållaren och sätta in sterilisatorn i mikrovågsugnen och värma (från 2 upp till 10 minuter beroende på modell och rengöringsgrad) så kan man sterilisera både napp och nappflaskor. När man inte använder sterilisatorn så funkar de flesta modeller även som förvaring för just nappar och nappflaskor!

sterilisera napp istället för att byta

Dr Brown mikrosterilisator med tång (17 cm hög och 28 cm i diameter). Funkar för både napp och flaskor. Kan köpas här (395 kronor på Babyland).

hur ofta ska man byta napp, sterilisera napp

Babymoov mikrosterilisator med eget tråg som kan lyftas ur (passar alla mikrovågsugnar förutom 18 centimeters). Funkar för både napp och flaskor. Kan köpas här (299 kronor på Babyland).

hur ofta koka napp

Philips Avent mikrosterilisator som rymmer 4 stycken Avent nappflaskor (16,6 cm hög och 28 cm i diameter). Kan köpas här (349 kronor på Babyland).

Nappar, nappflaskor, napphållare och rengöring plus en hel del annat. På Babyland så finns det mesta och lite till av vad du kan tänkas behöva för ditt barn. Genom ett enormt utbud till låga priser och fri frakt på alla köp så gör de tillvaron för oss som har barn enkel. Allt du behöver är bara ett klick bort och alla produkter är väl beskrivna.

RENGÖRA NAPP MED SIN EGEN MUN?

Ibland så finns det inget alternativ än att själv borsta av eller suga bort smuts från en napp som ens barn har tappat. Det finns både nackdelar och fördelar för ditt barn om du gör så. Dels så kan du överföra kariesbakterier till ditt barn som förvisso kan behandlas med vanlig tandborstning. Och dels så har en undersökning gjord av Sahlgrenska sjukhuset visat att föräldrars saliv leder till en tredjedel så många fall av eksem hos barn än hos de barn vars föräldrar inte stoppar nappen i munnen. 

På Livslängd.se publicerar vi texter och svar efter research om de vanligaste frågorna. I den här artikeln svarar vi på frågan - hur ofta ska man byta napp? - och går igenom tips och rekommendationer kring hållbarhet och rengöring av en napp.