Livslängd

Hur länge håller ett babyskydd?

Hur länge håller ett babyskydd och finns det något sätt att se bäst före datum på ett babyskydd?

Ett babyskydd passar sällan särskilt länge i och med att en baby snabbt växer och blir till ett barn. De flesta byter från babyskydd till en barnstol långt innan bäst före datumet har gått ut på ett babyskydd. Så i de fall man har köpt ett nytt babyskydd så behöver man knappast oroa sig. Men så finns det utgående modeller hos butiker och de fall man väljer att köpa ett begagnat babyskydd. På frågan hur länge det håller så gäller att:

Ett babyskydd håller i cirka 5-7 år från tillverkningsdatum.

hur länge håller ett babyskydd

SÅ SLITS ETT BABYSKYDD

Ett babyskydd slits i sin helhet av ålder och påverkan av miljön runt omkring det. Allt från sol, fukt, kyla och smuts tär på plastkonstruktionen.

Sen finns det andra delar som slits av annan påverkan, exempel på detta är:

  • Remmar slits vid byte mellan olika bilar
  • Konsol och infästning slits vid i - och urtagning av babyskyddet från bilen
  • Tyg och stoppning slits av kladd, eventuella spyor och dregel

BÄST FÖRE DATUM PÅ BABYSKYDD

För att kunna bedöma bäst före datum för babyskydd så gäller det att kolla upp när det är tillverkat. På undersidan eller på någon sida av babyskyddet så bör det finnas en stansning i plasten som anger tillverkningsdatumet. Först anges ÅRTAL sedan en pil till MÅNAD (inringad).

Ett babyskydd använder man normalt som mest i upp till 9 månader så det går därför bra att köpa ett babyskydd av utgående modell som det var något år sedan det tillverkades.

bäst före datum babyskydd

TILLVERKNINGSDATUM

Exempel på märkning av tillverkningsdatum för ett babyskydd. Lägger du till 5 på den första siffran så får du det ungefärliga bäst före datumet vilket i det här fallet skulle bli år 23 och månad 10 (oktober år 2023).

SKÖTSEL AV ETT BABYSKYDD

Genom att sköta om ett babyskydd så förlänger man kanske inte den mekaniska livslängden och hur bra det skyddar. Men däremot så kan det bli ofräscht, kladdigt och börja lukta.

De flesta babyskydd går därför att koppla loss själva innerdelen av tyg och stoppning samt skydden som sitter runt bältet. Läs tvättinstruktionerna i instruktionsboken om det går att maskintvätta. Tänk på att inte använda för starka kemikalier och gärna oparfymerat tvättmedel.

Plast och metalldetaljer kan du enkelt torka av med en våt trasa. Tänk även på att förvara ett babyskydd inomhus, både som skydd mot fukt och kyla men även med hänsyn till din baby - då ett varmt babyskydd är bra mycket skönare att sitta i.

skötsel av babyskydd

Ekologisk rengöring för babyskydd, utan paraben och sulfater. Buggylove innehåller bara naturliga ingredienser och är framtagen just för barnvagnar och bilbarnstolar. Finns att köpa här (119 kronor på Babyland).

HÅLL KOLL PÅ BARN OCH BABYSKYDD

Att ha ett babyskydd i passagerarsätet är inget alternativ ur säkerhetssynpunkt. Hur gärna man än vill hålla koll på sin baby under bilfärden.

Däremot ger en bilspegel trygghet och kan enkelt fästas och roteras så att den syns i backspegeln.

bilspegel baby

Axkid bilspegel är en av de enklare att montera och flytta mellan bilar. Kan rotera 180 grader och finns att köpa här (179 kronor på Babyland).

Källa: NTF, Konsumentverket och Trafikverket.

Vi samlar de vanligaste frågorna om hur länge någonting håller och ger dig svaren. I den här artikeln svarar vi på frågan - hur länge håller babyskydd? - och - bäst före datum på babyskydd? Vi tar även upp andra tips och saker att tänka på när du köper eller byter ett babyskydd .